OVER ONS

WERK

CONTACT

100 JAAR HTS

Vroeger was alles beter, toch?

DE CASE

"Maakt niet uit, als het jubileumboek maar tof wordt"

MEER VRAGEN DAN ANTWOORDEN

Het hoger technisch onderwijs in Leeuwarden bestaat 100 jaar. Dat mag gevierd worden en dat zal het ook, in de vorm van een grote jubileumdag en reünie. Wij zijn betrokken bij dit evenement met de vraag om een jubileumboekje te verzorgen. We zaten echter met meer vragen dan antwoorden en zijn op onderzoek uit gegaan. Lees verder over ons proces van vragen naar antwoorden en van briefing tot eindresultaat.

HET VERHAAL VAN DE SCHOOL

Wat is hts Leeuwarden? Wat is de geschiedenis en wat is het verhaal? We hebben de mensen van hts Leeuwarden er vanaf dag één bij betrokken in deze zoektocht naar antwoorden. Tijdens creatieve sessies, waarbij oud- en huidige hts'ers betrokken zijn, hebben we samen gegraven in de verhalen om zo de geschiedenis, huidige situatie en zelfs de toekomst van de faculteit in kaart te brengen.

DE MENSEN ACHTER HET VERHAAL

De techniek verandert razendsnel en daarmee ook de leeromgeving van de hoge technische school. Uit sessies bleek echter dat de personen in tegenstelling tot hun omgeving door de tijd heen nauwelijks zijn veranderd en zelfs hele typerende kenmerken bezitten. Daarom ons besluit om dit verder uit te diepen en de identiteit van de hts'er als persoon te achterhalen in plaats van de school zelf. Met gebruik van meerdere methoden hebben we samen met de hts'ers tests uitgevoerd om deze identiteit te kunnen achterhalen en persona's te kunnen opstellen.

SAMEN MAKEN WE ER EEN LEUKE DAG VAN

Het jubileumboek is slechts een middel om een verhaal over te brengen. Pas wanneer het verhaal en de boodschap compleet is kan er naar de juiste middelen worden gekeken. We kregen de rol als creative director binnen dit project, waarbij het boek slechts een onderdeel was geworden en de nadruk lag op de hts’er als persoon.

 

Na vele vragen, meningen en verhalen ontstaan er duidelijke lijnen. Kernwoorden ontstonden op papier en de resultaten worden naast elkaar gelegd en gecombineerd. De vergelijking tussen vroeger en nu is een steeds terugkerende discussie, want 'vroeger was alles beter, toch?' Een vraag die mensen aan het denken zet. Het brengt jong en oud bij elkaar en biedt gespreksstof. Precies dat wat we willen tijdens een jubileumdag. Maar gezelligheid staat bovenaan de lijst tijdens de reünie. We brengen de oud-hts'ers bij elkaar en 'samen maken we er een leuke dag van'.

JUBILEUMBOEK

Het jubileumboek is een verzameling van de verhalen die we gaandeweg zijn tegengekomen. Het grote contrast tussen vroeger en nu is het onderwerp, ingedeeld volgens een tijdlijn langs de vier schoolgebouwen. Het boek is krachtig in zijn eenvoud en speelt in op specifieke kenmerken van de technieker als persoon. Zie bijvoorbeeld de toegevoegde boekenlegger, die nodig is om de paginanummers (letterlijk) af te meten.

SCHETSEN

Elk goede ontwerp begint met veel pennen en papier. Beelden ontstaan ter ondersteuning van het verhaal dat verteld wordt.

TESTEN

Een ontwerp is pas af wanneer alles klopt. Wanneer de kleuren op elkaar zijn afgestemd, wanneer de verhalen kloppen en alles samen een geheel is geworden. Na vele kleine tests en iteraties te hebben doorlopen begon alles eindelijk echt vorm te krijgen.

COVER | 100 JAAR HTS

BINNENWERK | 100 JAAR HTS

BINNENWERK | 100 JAAR HTS

BINNENWERK | 100 JAAR HTS

BINNENWERK | 100 JAAR HTS

STALEN EDITIE

Naast het jubileumboek dat tijdens de jubileumdag bestemd is voor hts’ers, is er een speciale  editie ontworpen. Dit uit roestvrij stalen geslepen boek dient als geschenk aan de school om de mijlpaal van 100 jaar herinneren. Het is een ijzersterke trofee waar de geschiedenis in gegraveerd staat en is tijdens de jubileumdag officieel overhandigd aan de directeur van de technische faculteit.

SPECIALE EDITIE | 100 JAAR HTS

APPLICATIE

Een steeds terugkerend onderwerp tijdens gesprekken, waren de oude gebouwen waar de school in het verleden was gevestigd. Dit stukje geschiedenis willen we ze een beetje teruggeven door het boek te voorzien van ‘Augmented Reality’, waarmee de lezer middels een bijhorende app de vier schoolgebouwen in 3D kan bekijken.

POSTER | 100 JAAR HTS

JUBILEUMDAG

Eindelijk is het zover, de jubileumdag! Zo’n duizend huidige en oud-hts’ers zijn bijeengekomen om te praten over het verleden, een blik in de toekomst te werpen, maar vooral ook om een hele leuke dag te hebben. Er is een druk programma met gastsprekers en workshops. Ook wij hebben ons steentje bijgedragen door deze makers op een leuke manier weer aan het werk te zetten.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN?

mail@markenmarten.nl

CONTACT

Mark & Marten

 

06 141 61 889